Met huisgenoten een huis kopen is best een stap, omwille van de kosten is het verstandig een dergelijke verplichting aan te gaan voor minimaal 5 jaar. Wanneer je samen een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, word je een fiscaal partner van elkaar. Dat kan gevolgen hebben voor de hoogte van je belasting en toeslagen. Daarnaast ben je samen met je huisgenoot/huisgenoten verantwoordelijk voor het betalen van de maandelijkse hypotheekbedragen en alle bijbehorende lasten. Kan je huisgenoot de kosten niet meer betalen? Dan zal de hypotheekverstrekker bij jou aankloppen.
Goed om te weten: een huis kopen met huisgenoten, vrienden, personen die geen partner of familie zijn, heet ook wel ‘kopen in onverdeeldheid’. Bij de aankoop leg je bij de notaris vast welk deel elk persoon toebehoort. Het nadeel van kopen in onverdeeldheid is dat elke betrokkene onder de deal uit kan, via de rechter. De overige eigenaren kunnen dan gedwongen worden zijn of haar deel over te kopen.
Het is verstandig vooraf op papier te zetten hoe je samen een huis wilt kopen. Je kunt besluiten samen een hypotheek af te sluiten maar ook besluiten dat één huisgenoot het huis koopt en dat de andere huisgenoot huur gaat betalen. Het is verstandig je goed in deze materie te verdiepen en je voor te laten lichten door een ervaren hypotheekverstrekker.
Spreek vooraf met elkaar af wat te doen bij een veranderende situatie, zoals:
Bekijk hier een praktijkvoorbeeld: Lieke en Tim kopen samen met vijf vrienden een woonboerderij aan de rand van Utrecht. Een interessant item van het programma Binnenste Buiten van de KRO-NCRV: met 5 goede tips!
Lees hier meer details over een huis kopen met vrienden/huisgenoten
Vul onderstaand formulier in. We reageren zo snel mogelijk.