afspraken maken met je huisgenoot
Voordat je afspraken kan maken, is het belangrijk eerst de wensen en verwachtingen van jou en die van je huisgenoot te bespreken.
Wanneer de belangrijkste punten overeenkomen en je besluit samen een woonruimte te delen, maak dan heldere afspraken over woongerelateerde onderwerpen en leg deze vast. Ondertekenen deze samen met datum en/of bij een notaris: want met het maken van afspraken voorkom je onnodige conflicten.
De mate waarin en hoeveel afspraken je maakt, is afhankelijk van de wens van iedere huisgenoot. De één vindt veel afspraken maken fijn (meer “controle” over de woonsituatie) de ander juist helemaal niet (betuttelend/benauwend). Het is belangrijk een balans te vinden waar jij maar ook je huisgenoot zich in kan vinden. Daarom adviseren we in ieder geval afspraken te maken over de onderstaande onderwerpen en deze te notuleren.
Afspraken maken met je huisgenoot over privacy
Maak bijvoorbeeld afspraken over:
– hoe je samen de gemeenschappelijke ruimten gaat gebruiken: tuin, balkon, schuurtje, garage en andere ruimtes (woonkamer, keuken en badkamer volgen hieronder).
– wanneer wel/niet samen eten (’s ochtends, ’s middags, ’s avonds)
– hoe om te gaan met bezoek van vrienden en het houden van feestjes. Bijvoorbeeld afspraken maken over de gewenste maximale frequentie van bezoek over de vloer
– geluiden: lawaai tot een bepaald tijdstip
Afspraken maken met je huisgenoot over het gebruik van de woonkamer
Maak afspraken over:
– wel, deels of geen gemeenschappelijk gebruik. Maak in de laatste twee gevallen een rooster.
– waar het bezoek van vrienden van de huisgenoot worden ontvangen. Overleg of vrienden in de woonkamer worden ontvangen of in de eigen (slaap)kamer. De keuze is mede afhankelijk van het type woning en de grootte van de (slaap)kamers. Maak hierover in ieder geval een basisafspraak waar alleen bij vooraf overleg van kan worden afgeweken.
– het vieren van feestjes in de woonkamer. Bepaal bijvoorbeeld wanneer de woonkamer weer opgeruimd moet zijn.
Afspraken maken met je huisgenoot over het gebruik van de keuken
Maak afspraken over:
– de gewenste tijdstippen van het gebruik. Indien overlappend, maak een rooster.
– opruimen na gebruik (leegmaken aanrecht, vuile vaat)
– de wensen voor gezamenlijke inkopen (eten, drinken, etc.)
– het gebruik van de koelkast: alles gezamenlijk of apart?
– de kosten van het gebruik van gemeenschappelijke etenswaren indien vrienden (of partner van huisgenoot) met enige regelmaat over de vloer komen
Afspraken maken met je huisgenoot over het gebruik van de badkamer
Maak afspraken over:
– de gewenste tijdstippen van het gebruik. Indien overlappend, maak een rooster. Want dat is zeker fijn voor ’s ochtends vroeg wanneer je op tijd je werk moet.
– spaarzaamheid: hoe lang douchen
– wel, geen of deels gezamenlijke inkoop (shampoo, tandpasta, wc papier, wasmiddel)
Afspraken maken met je huisgenoot over schoonmaken
Maak afspraken over:
– hoe je de gemeenschappelijke ruimten netjes houdt: wanneer opruimen?
– welke ruimten schoonmaken
– wat schoon te maken
– hoe vaak schoonmaken
Stel samen een rooster op (tip: print dit uit en hang deze op in de keuken)
Afspraken maken met je huisgenoot over gezamenlijke spullen en apparatuur
Maak afspraken over het gebruik ervan:
– maak een lijst van ingebrachte spullen: wat is van wie?
– indien defect, te vervangen door laatste gebruiker of samen opnieuw aanschaffen?
– bij gezamenlijk spullen kopen: vastleggen percentage eigendom
Afspraken maken met je huisgenoot over financiële zaken
Maak een overzicht van alle kosten en maak afspraken over het delen ervan:
– kosten gas/water/elektra/internet/gemeentelijke heffingen
– betrek hierin het verwachte eigen gebruik: altijd thuis versus 40 uur op het werk
– wensen inzake spaarzaamheid: verwarming, spaarlampen
– welke boodschappen gezamenlijk inkopen? Maak afspraken over de kostenverdeling indien (vaak) bezoek of (inwonende) partner
Voor de boodschappen of andere geldzaken die gesplitst moeten worden zijn er diverse appjes verkrijgbaar. De bekendste is waarschijnlijk IOU (I owe you), waar je kunt bijhouden wie wat aan wie verschuldigd is. Andere apps die je budget en je schulden bijhouden zijn Splitwise en Venmo.
Afspraken over wanneer huisgenoot (inwonende) partner krijgt, al dan niet met kinderen
Maak op voorhand afspraken over hoe om te gaan met een toekomstige inwonende of regelmatig over de vloer komende partner.
Leg bijvoorbeeld vast of de huisgenoot zonder inwonende partner een inwonende partner mag weigeren. Om een grijs gebied te voorkomen, zou je samen nog vast kunnen leggen hoe vaak een niet-officieel inwonende partner mag overnachten per week, al gaat dat wel wat ver.
Uitgangspunt voor het besluit om samen een huis te delen was zonder inwonende partner. Mocht de nieuwe woonsituatie niet werkbaar/leefbaar zijn, dan zou de huisgenoot met de nieuwe partner een andere woonruimte moeten gaan zoeken.
Wat te doen bij vertrek van een huisgenoot
Maak op voorhand afspraken over hoe om te gaan met een huisgenoot die besluit te gaan verhuizen. Onder andere over de opzegtermijn, de financiële afwikkeling en of de vertrekkende huisgenoot wel of geen nieuwe huisgenoot moet aandragen.
Wat te doen bij het niet nakomen van afspraken
Dat klinkt misschien overdreven, maar toch is het verstandig om het hier vooraf over te hebben.
Iedereen kan wel eens een keer vergeten op te ruimen of bij gebrek aan tijd schoon te maken volgens het afgesproken rooster. Mocht dit regelmatig voorkomen, bespreek dit in een periodieke huisvergadering. Wijs elkaar vriendelijk op de afspraken die je samen hebt gemaakt. Suggestie om samen de gemaakte afspraken verder te bekrachtigen: wijs voorafgaand aan het samen delen een bemiddelaar/mediator aan om eventuele conflicten op te lossen.
Huisvergadering
Plan ongeveer één keer per maand een huisvergadering op een vast tijdstip en bepaal samen of er punten zijn die je wilt bespreken. Maak ook een agenda en notulen. Deze bijeenkomst is in beginsel bedoeld om checken of alles nog naar wens verloopt. Tevens kunnen onderwerpen als: aanschaf nieuwe spullen, voorstel wijziging rooster, gestegen energiekosten of gebreken aan de woning worden besproken.
Mis je onderwerpen of heb je aanvullingen/suggesties? Tip ons!
