wensen en verwachtingen woningdelen

Op deze pagina

Wensen en verwachtingen

Met iemand een huis delen is best een stap. Daarom is het verstandig om eerst te verkennen welke huisgenoot bij je past, dat maakt het delen een stuk eenvoudiger. Je hoeft met je huisgenoot uiteraard niet overal hetzelfde over te denken. Maar wanneer je over veel onderwerpen van mening verschilt, dan wordt het wel lastiger om samen een woonruimte te delen.

Het is belangrijk om samen eerst uitgebreid, open en eerlijk aan te geven wat de wensen en verwachtingen zijn. Uitgebreid om elkaar goed te leren kennen, open en eerlijk omdat sommige onderwerpen misschien lastig zijn om aan te geven maar essentieel zijn om onnodige conflicten te voorkomen. Zo kan ene huisgenoot de behoefte hebben om de kosten tot op de cent nauwkeurig te verdelen maar de andere huisgenoot juist helemaal niet. Of dat de ene huisgenoot een avondmens is en de andere juist een ochtendmens. Niet dat het laatste een probleem hoeft te zijn maar je zult misschien meer rekening moeten houden met elkaars levensritme.

Hoe kom je er achter of een huisgenoot bij je past? Dat is net als bij het vinden van de juiste levenspartner een belangrijke vraag. Maar het vinden van een geschikte huisgenoot is eenvoudiger dan het vinden van een levenspartner omdat je met een huisgenoot concrete afspraken kunt maken over hoe je samen een huis wilt delen, er hoeft geen amoureuze klik te zijn (en te blijven).

We hebben een aantal persoonlijke vragen en praktische onderwerpen op een rijtje gezet die je kunt gebruiken bij het verkennen van de wederzijdse wensen en verwachtingen. Uiteraard zijn deze vragen en onderwerpen aan te vullen met wat jij belangrijk vindt. We zijn benieuwd naar jouw aanvullende vragen en onderwerpen. Tip ons s.v.p. welke vragen/onderwerpen jij toevoegt en/of welke je mist.

Persoonlijke vragen

  1. Hoe en waar ben je opgegroeid?
  2. Hoe zouden je vrienden jou omschrijven?
  3. Waarom wil je samen een huis delen?
  4. Wat lijkt je leuk aan samen een woonruimte delen?
  5. Waar zie je het meest tegenop als je een huis deelt?
  6. Wat vind je belangrijk bij het inrichten van ons huis?
  7. Ben je een ochtend of een avondmens?
  8. Wat doe je het liefst in je vrije tijd?
  9. Heb je veel tijd voor jezelf nodig?
  10. Heb je veel vrienden?
  11. Spreek je veel af met vrienden?
  12. Wat zijn je slechte eigenschappen?
  13. Wat zijn je goede eigenschappen?
  14. Wat vind je belangrijk in het leven?
  15. Wat is je levensmotto?
  16. Waar heb je een hekel aan?
  17. Waar wordt je blij van?
  18. Kun je gemakkelijk fouten toegeven?
  19. Van wie ben je een fan?
  20. Welke muziek vind je leuk?
  21. Wie is het allerbelangrijkste voor jou?
  22. Ben je religieus?
  23. Ben je introvert of extrovert?
  24. Ben meegaand of onafhankelijk?
  25. Sta je open voor andermans ideeën?
  26. Ben je van de details of meer van de grote lijnen?
  27. Ben je meer optimistisch of pessimistisch?
  28. Word je snel nerveus of ben je juist altijd ontspannen?
  29. Ben je iemand die gestructureerd werkt of juist niet?
  30. Hoe om te gaan met een partner? Deze zal mogelijke regelmatig over de vloer komen

Praktische onderwerpen

1. Privacy
Bij het delen van een huis denk je misschien dat je genoegen moet nemen met weinig privacy maar dat hoeft niet het geval te zijn: de mate van privacy bepaal je samen! Je kunt besluiten altijd samen te koken, te eten, de woonkamer gemeenschappelijk te gebruiken maar dat hoeft niet. Je kunt ook een rooster maken met tijdstippen voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimten. Bespreek welke ideeën je hebt over het delen van andere gemeenschappelijke ruimten, zoals een tuin, garage, balkon, ook wanneer je bezoek ontvangt. Op deze wijze is het mogelijk om meer privacy en ruimte voor eigen gebruik te creëren. En je hoeft natuurlijk niet altijd een praatje te maken wanneer je elkaar tegenkomt in een gemeenschappelijke ruimte. Iedereen is wel een keer minder goed gemutst, dan moet er ruimte zijn om even geen gesprekken te hoeven voeren. En mocht iets niet bevallen, maak het bespreekbaar. Goede communicatie is zeker bij samen een huis delen van groot belang.

2. Woonkamer
Een woonkamer kan worden gedeeld maar dat hoeft niet per se. Het gebruik ervan bepaal je samen. Bespreek bijvoorbeeld hoe je denkt over in welke ruimte je vrienden wilt ontvangen en waar de huisgenoot dan verblijft. Bespreek of je de woonkamer altijd samen wilt gebruiken of er om beurten gebruik van wil maken.

3. Keuken
Verken hoe de ander denkt over wel of niet samen koken en samen eten. Wil je samen inkopen en de kosten verdelen of wil je graag alles gescheiden houden (in de koelkast)?

4. Badkamer
Verken hoe de ander denkt over het gebruik van de badkamer. Ook de tijdstippen van gebruik bijvoorbeeld i.v.m. op tijd naar het werk gaan is handig om te bespreken. Daarnaast i.v.m. de energiekosten hoe de ander denkt over douchetijd.

5. Schoonmaken
Bespreek wat je belangrijk vindt m.b.t. schoonmaken en hoe vaak dat volgens jou moet gebeuren. Bespreek of het opstellen van een rooster wenselijk is.

6. Gezamenlijke spullen en apparatuur
Wanneer je samen een huis gaat delen, zullen er ongetwijfeld spullen en apparatuur worden samengevoegd. Bespreek met elkaar hoe een ieder dit voor zich ziet: een ieder zijn eigen spullen gebruiken of delen?

7. Financieel
Bespreek hoe je de woonlasten kunt verdelen zoals gas, water, elektra, internet en gemeentelijke heffingen. Iemand die veel thuis is/werkt, zal meer gas, water en elektra gebruiken dan iemand die 40 uur op kantoor werkt. Wij adviseren samen naar alle kosten te kijken maar hier wel soepel mee om te gaan, anders wordt het snel onwerkbaar. Bespreek elkaars wensen inzake spaarzaamheid (douchen/verwarming/spaarlampen) en hoe om te gaan met de boodschappen.

Suggesties

- je kunt overwegen nog meer te delen: zoals een auto of een scooter
- samen een spaarrekening te openen voor zaken die stuk gaan (wasmachine, vaatwasser)

Is de verkenning positief? Gefeliciteerd, dan kun je concrete afspraken gaan maken wanneer je besluit om samen een woonruimte te gaan zoeken of beter nog: een gevonden woonruimte te gaan delen.
Lees meer over het maken van afspraken.

#replace title#