veelgestelde vragen FAQ
ALGEMENE VRAGEN
Er is nog weinig woonruimte op deze website beschikbaar, heeft inschrijven wel zin?
Ja, dat is zeker zinvol. Je kunt namelijk ook met andere huisgenoten samen naar een geschikte woonruimte (in een duurder segment) zoeken: samen sta je sterker! Daarnaast kunnen anderen jou vinden om samen iets te huren of kopen. Om zoveel mogelijk mensen in te kunnen laten schrijven, hebben we het registreren gratis gemaakt. Help jezelf en anderen mee om meer mensen aan een woonruimte te helpen: schrijf je s.v.p. in!
Heb ik een notaris nodig?
Wanneer je een huis gaat kopen, is een notaris noodzakelijk voor het opstellen van de hypotheekakte. Maar ook wanneer je samen iets gaat huren, kan het zinvol zijn om gemaakte afspraken vast te leggen bij de notaris. Denk aan hoe om te gaan met de volgende situaties: je huisgenoot krijgt een relatie en de partner komt ook in de gedeelde woonruimte wonen. Of je huisgenoot heeft een ander huis gevonden en wil stoppen met het delen van de woonruimte. Of je huisgenoot komt de gemaakte afspraken, na herhaaldelijke verzoeken, niet na. Wanneer er conflicten ontstaan die niet samen op te lossen zijn, dan kun je in juridische zin altijd terugvallen op de afspraken die samen hebt gemaakt.
Ik heb een koopwoning, mag ik deze met iemand delen?
Dat is afhankelijk van de voorwaarden die in de hypotheekakte zijn opgenomen. Bij de meeste hypotheekverstrekkers moet voor het delen van een woningen eerst toestemming vragen. Daarnaast is het afhankelijk van het woonobject. Wanneer het een appartementencomplex betreft met een VVE, kan kamergewijze verhuur zijn uitgesloten. Mocht je met meerdere mensen je huis willen delen, dan moet je daarvoor toestemming hebben van de betreffende gemeente (of krijgen middels een omzettingsvergunning). De regels voor een woongroep zijn per gemeente verschillend, dus informeer bij de betreffende gemeente wat de mogelijkheden zijn.
Ik woon in een huurhuis, mag ik dit met iemand delen?
Dat is afhankelijk van wat er in de betreffende huurovereenkomst staat, je moet toestemming hebben van de verhuurder. Wij adviseren delen of onderverhuur altijd te voor te leggen aan de verhuurder om problemen te voorkomen. Van de wet mag je als huurder een kamer van de woonruimte verhuren. Mocht je met meerdere mensen een huis willen delen, dan moet je daarvoor toestemming hebben van de betreffende gemeente (of krijgen middels een omzettingsvergunning). De regels voor een woongroep zijn per gemeente verschillend. Informeer naar de mogelijkheden bij de gemeente indien je een woongroep wilt starten.
Lees hier meer wat de belastingdienst aangeeft over onderverhuur.
Welke gevolgen heeft onderverhuur voor de inkomstenbelasting
Als je (een deel van) je huurwoning verhuurt, heeft dat meestal geen gevolgen voor je aangifte inkomstenbelasting. Je moet dan wel een normale huur ontvangen voor de woning die je onderverhuurt, of het deel dat je onderverhuurt. Een normale huur is een bedrag waarin, naast de huur, een vergoeding zit voor bijvoorbeeld energieverbruik.
Lees hier meer over wat de belastingdienst aangeeft over de gevolgen voor de inkomstenbelasting.
Word ik medehuurder als ik bij iemand met een huurwoning ga wonen?
Als echtgenoot of geregistreerd partner van de huurder word je automatisch medehuurder wanneer je op hetzelfde adres woont. In het geval van samen een huis delen met iemand die er al woont en huurt, wordt degene die er bij komt wonen een medebewoner. Een medebewoner heeft minder rechten en plichten als een medehuurder!
Lees hier meer over wat de Het Juridisch Loket aangeeft over medehuurder bij samenwonen.
Welke rechten heeft een medehuurder?
Als medehuurder krijgt u dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder (uw partner). U heeft ook recht op recht op huurbescherming als de verhuurder of eigenaar de huur wil opzeggen. Daarnaast kan de verhuurder aan je vragen de hele huurprijs te betalen als je partner die nog niet betaald heeft. En je moet kleine reparaties en onderhoud doen.
Lees hier meer over wat de Het Juridisch Loket aangeeft over de rechten en plichten van een medehuurder.
Welke rechten heeft een medebewoner?
Als medebewoner bent je op hetzelfde adres ingeschreven als de hoofdhuurder (hoofdbewoner) van de woning, maar je hebt geen wettelijke rechten en plichten ten opzichte van de huurovereenkomst. Als de hoofdhuurder besluit om de huur op te zeggen, dan kun je als medebewoner geen aanspraak maken op de woning!
Lees hier meer over het “upgraden” van medebewoner naar medehuurder.
Wat is een woongroep?
Mensen vormen een woongroep wanneer ze er voor kiezen om met elkaar in één huis te wonen, zonder dat er sprake is van een gezinsverband. Mensen die een groep willen vormen kunnen zijn: senioren, kunstenaars, muzikanten, nastreven van een bepaald ideaal (bijvoorbeeld ecologisch of CO2 neutraal willen leven). De regels voor een woongroep zijn per gemeente verschillend. Informeer naar de mogelijkheden bij de gemeente indien je een woongroep wilt starten.
Is er een maximaal aantal huisgenoten dat in een huis mag wonen?
In ons land is er in principe geen maximum gesteld aan het aantal mensen dat in een huis mag wonen. Wel staat de veiligheid voorop. Je moet het dus niet te bont maken want anders krijg je te maken met de veiligheidswet. Wel kan een verhuurder of hypotheekverstrekker en tevens de betreffende gemeente beperkingen opleggen van het aantal personen dat in de woning mag wonen. Overleg dus altijd met de verhuurder of hypotheekverstrekker én de gemeente.
Ik heb een leegstaand pand gezien waar prima woonunits in gemaakt zouden kunnen worden, wat kan ik doen?
Kijk wie de eigenaar is bij het Kadaster, vraag of de eigenaar mogelijkheden ziet. Informeer bij de betreffende gemeente of er een vergunning verleend kan worden. Door de toenemende woningnood zijn gemeenten steeds vaker bereid de noodzakelijke vergunningen te verlenen. Gemeenten staan positief tegenover dergelijke verbouwingsplannen, ze juichen initiatieven toe die ervoor zorgen dat verpaupering door leegstand wordt tegengegaan en bijdraagt aan meer woonruimte. Een bedrijfspand verbouwen naar appartementen, is voor gemeenten immers goedkoper dan grond kopen om nieuwbouw te realiseren.
Wat is een “friends-contract”?
Wanneer je besluit om met meerdere mensen iets te gaan huren, kan een zogenoemd friends-contract (huurovereenkomst voor vrienden) een optie zijn. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het gebruikmaken van een friends-contract. De woning die je samen met je vrienden wilt gaan huren, moet sowieso in de vrije sector verhuurd worden. Woningen met een maandelijkse kale huurprijs lager dan € 808,06 (peiljaar 2023) per maand vallen onder de regels van sociale huurwoningen en komen dus niet in aanmerking voor een friends-contract, maar boven de € 808,06 per maand wel. Je kunt vrije sector woningen vinden bij woningcorporaties maar ook bij particuliere verhuurders (al dan niet via een makelaar).
Lees meer over een friends-contract op de huurovereenkomst webpagina.
Kan ik samen met mijn partner een ander stel zoeken om een woonruimte te delen?
Ja, dat kan. Dit kun je aangeven bij het registreren als lid.
Kan ik met mijn gezin een ander gezin zoeken om een woonruimte te delen?
Ja, dat kan. Dit kun je aangeven bij het registreren als lid.
Ik wil graag een woongroep met een specifiek thema starten, kan dat hier ook?
Ja, dat kan. Dit kun je aangeven bij het registreren als lid.
Is dit platform ook interessant voor studenten?
Jazeker. Voor studenten die een woning zoeken of willen delen, samen met andere studenten naar een woonruimte willen zoeken, een kamer zoeken op basis van hospitaverhuur of een studentenhuis zoeken.
Kan ik ook een proefperiode afspreken?
Dat is afhankelijk van de afspraken die je zelf samen met een huisgenoot maakt.
FUNCTIONELE VRAGEN
Ik heb een bericht gestuurd naar een ander lid, maar ik krijg geen reactie
Een lid is niet verplicht te reageren. Je zou nog een bericht kunnen sturen en vriendelijk vragen te reageren.
Ik kan geen bericht sturen naar een ander lid
– Alleen leden met een abonnement kunnen berichten ontvangen en berichten verzenden naar andere leden. Zonder abonnement ontvang je alleen een melding van een bericht.
